Fase 1 van het Atkinsdieet


Fase 1 duurt minimaal 2 weken maar veel mensen gaan ook langer door.

Wat mag wel en wat mag niet
Eet niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag. Alle voedingsmiddelen waar veel koolhydraten in zitten zijn verboden. Dus geen brood of andere meelproducten, geen rijst/pasta/aardappels etc, absoluut geen suiker, honing etc., en geen alcohol.
Wel: vlees en vis (altijd ongepaneerd), eieren, roomboter, olijfolie, kokosolie, mayonaise (geen fritessaus), groenten*.
In beperkte mate: kaas (niet meer dan 100 gram per dag), slagroom (niet meer dan 60 ml per dag), lijnzaad. Ui en tomaat zijn eventueel in kleine hoeveelheden toegestaan.

Zorg dat je altijd wat tussendoortjes in de koelkast klaar hebt staan of bij je hebt onderweg. Je mag geen honger hebben tijdens het Atkinsdieet. Eet wanneer je trek hebt en eet tot je verzadigd bent, niet meer en niet minder.
Kijk uit met kant-en-klare producten, die bevatten vaak verborgen suikers.
Kijk uit met producten waar zoetstof in zit. Zit er glycerine in of eindigt de naam van de zoetstof op -tol dan worden die vaak door de fabrikant niet meegeteld als koolhydraten terwijl dat wel zou moeten. Dan zit er dus eigenlijk meer in dan op de verpakking staat aangegeven. Het is ook verstandiger om zoetstof de eerste twee weken te vermijden, over het algemeen komen mensen op die manier makkelijker van hun zoete trek af.

* Groenten: dagelijks 300 gram groente waarvan minimaal 200 gram rauw met 3% kh of minder + maximaal 100 gram gekookt en/of groente met 10% kh of minder. Op het forum kun je een uitgebreide groentenlijst vinden met de hoeveelheid kh die in elke groente zit.


Toegestane dranken in fase 1
Koffie: alleen cafeïnevrij (1 kh per kop)
Thee: rooibosthee en kruidenthee (liefst geen thee met theïne)
Frisdranken: Spa rood, Cola light cafeïnevrij*, frisdrank light (lees het etiket!!)*
Diaran of Slimpie suikervrije limonadesiroop
Bouillon
Water**
Géén alcoholische drankjes

* Pas op: aspartaam heeft op sommige mensen hetzelfde effect als suiker
** Ongeveer 2 liter per dag.Supplementen
Extra vitamines zijn voor niemand een overbodige luxe, het is tegenwoordig onmogelijk om alles wat je nodig hebt uit je voedsel binnen te krijgen. Dr. Atkins wist dat 35 jaar geleden al.
Als je met het atkinsdieet begint worden de volgende hoeveelheden beschouwd als een minimum:
1 hooggedoseerde multivitamine
3000 mg vitamine C
extra B-complex
3 calcium/magnesium/zink tabletten


Vragen
Heb je vragen of wil je meer weten, dan kun je uiteraard altijd terecht op ons supergezellige en informatieve forum.