Veelgestelde vragen over Het Atkinsdieet
Als u ons kunt helpen om deze tekst in het Engels te vertalen, neem dan alstublieft contact met ons op.
- Afkickverschijnselen
- Ik heb geen eetlust en ben misselijk, wat nu?
- Ik ben pas begonnen en heb hoofdpijn, is dat normaal?
- Ik ben moe, voel me slap, mijn benen zijn loodzwaar en willen niet vooruit.
- Ik heb kramp in mijn benen, is dat normaal?
- Waarom heb ik zo’n slechte adem en wat kan ik er aan doen?
- Ik heb ineens last van obstipatie, wat kan ik eraan doen?
- Ik heb al dagen diarree, gaat dat wel over?
- Mijn menstruatie verloopt anders dan normaal, heeft dat met het dieet te maken?
- Ketose en ketosticks
- Wat is ketose?
- Ik heb gehoord dat ketose gevaarlijk is, klopt dat?
- Hoe weet ik dat ik in ketose ben?
- Waar kan ik ketosticks kopen?
- Hoe gebruik ik de ketosticks?
- Als mijn ketostick maar licht verkleurt, ben ik dan wel in ketose?
- Mijn ketostick verkleurt helemaal niet, ben ik niet in ketose?
- Heb ik beslist ketosticks nodig?
- Producten
- In alle vleeswaren en mayonaise zit suiker, mogen we die dan wel?
- Waarom mag ik geen cafeïne?
- Waarom kan ik beter geen alcohol nemen?
- Hoeveel groente moet ik eten en waarom?
- Supplementen
- Waarom moet ik bij dit dieet extra vitamines slikken?
- Welke supplementen heb ik nodig?
- Waarom geen timereleased?
Afkickverschijnselen
- Ik heb geen eetlust en ben misselijk, wat nu?
- Veel mensen merken na een dag of 3 Atkins, dat ze minder eetlust hebben. Somige hebben helemaal geen trek meer, of zijn erg misselijk.
Een rare gewaarwoording, van altijd maar alles willen eten wat je tegenkomt naar geen trek hebben, in een paar dagen.
Dit komt door de ketose. De meeste mensen zijn na een dag of 3 voor het eerst in ketose. Als je langer Atkins doet, en soms weer terug gaat in inductie worden deze verschijnselen minder en verdwijnen.
Het gebrek aan eetlust en de misselijkheid zijn bijwerkingen van de ketose. Doordat je in ketose bent kun je goed bij je eigen vetreserves en hoef je niet snel bang te zijn voor de spaarstand. Het lichaam heeft genoeg vet op voorraad om je rijkelijk van energie te voorzien.
Wel moet je om problemen te voorkomen zorgen dat je ECHT aan de hoeveelheid groente komt.
Verdeel de groente ook over de dag heen zodat bloedsuiker niet weer gaat schommelen.
Is je eetlust echt te weining of ben je erg misselijk, kijk dan eens of je door andere groentekeuzes te maken wat hoger in de kh kan gaan (tegen de 20 gram aan gaan zitten), helpt dat nog niet voer dan je groente nog meer op door bv tomaat te eten maar zorg wel dat je in ketose blijft. Vaak komt je eetlust dan weer terug en verdwijnt de misselijkheid.
Je lichaam went aan de ketose, als het beter gaat kun je weer zakken in je kh inname.
Ketose is overigens een natuurlijke staat van het lichaam om in moeilijke tijden de vetreserves te kunnen gebruiken. Als je vast kom je ook in ketose. Ook bij duursporters komt ketose voor als ze lang sporten.
- Omhoog
- Ik ben pas begonnen en heb hoofdpijn, is dat normaal?
- Ja, dat is een bekend afkickverschijnsel van de koolhydraten. Je lichaam is ook afvalstoffen aan het lozen. Het helpt om veel water te drinken en je mag rustig wat paracetamol nemen. Na een paar dagen is het bijna altijd weer over.
- Omhoog
- Ik ben moe, voel me slap, mijn benen zijn loodzwaar en willen niet vooruit.
- Ook een afkickverschijnsel wat erg veel voorkomt, dit kan soms wel een aantal weken aanhouden. Je lichaam mist zijn zo geliefde brandstof, suiker. Het moet als het ware leren dat brandstof ook van andere dingen kan komen. Wat soms helpt is het gebruik van kokosolie, dat geeft sneller energie dan andere vetsoorten omdat het niet eerst door je lever verwerkt hoeft te worden.
- Omhoog
- Ik heb kramp in mijn benen, is dat normaal?
- Omdat het dieet een vochtafdrijvende werking heeft wordt niet alleen vocht maar ook belangrijke mineralen afgevoerd. De kramp is bijna altijd een gevolg van een magnesiumtekort, meestal helpt het om 3 keer per dag calcium/magnesium/zinktabletten te slikken, de laatste tablet vlak voor het slapen gaan. Het moet dan vrij snel weer over zijn. Gebruik ook zout met extra mineralen zoals Losalt of Jozo vitaal, wel altijd met jodium.
Helpt dit niet voldoende stap dan eens over op een magnesiumsoort die beter wordt opgenomen dan de magnesiumoxide in die combinatietabletten, bijvoorbeeld magnesiumcitraat, magnesiumchelaat of magnesiumlactaat.
Een truukje wat ook vaak goed werkt is een stukje sunlight zeep in je bed leggen maar denk er wel aan dat dit het alleen symptoom bestrijdt en niet de oorzaak.
- Omhoog
- Waarom heb ik zo’n slechte adem en wat kan ik er aan doen?
- Bij de vetverbranding komen ketonen vrij en die adem je ook uit. Dit geeft een onaangename geur. Neem een Smintje, drink veel water en peterselie kauwen kan ook helpen. Er zijn bij de drogist ook mondsprays te koop, let wel op de koolhydraten!
- Omhoog
- Ik heb ineens last van obstipatie, wat kan ik eraan doen?
- Je eet misschien/waarschijnlijk minder vezels dan je lichaam gewend is, waardoor je last kan krijgen van obstipatie. Ook verandering van eetwijze kan obstipatie veroorzaken, net als b.v. op vakantie. Er zijn een paar dingen die je kan doen: Je kan lijnzaad eten, bijvoorbeeld de lijnzaadcereal of lijnzaadkoek (zie recepten). Je kan ook Colon Clean naturel gebruiken of Darmreiniger naturel (Kruidvat). Sommigen hebben baat bij calcium/magnesium/zinktabletten, en een grote dosering vitamine C in een keer kan ook helpen (6-7 gram bijvoorbeeld), net als wat meer beweging. Gebruik ook voldoende vet, bijvoorbeeld olijfolie door de sla. In ieder geval veel water drinken!
- Omhoog
- Ik heb al dagen diarree, gaat dat wel over?
- Ook diarree zien we vaak de eerste dagen, soms kan de diarree wel 2 weken of langer aanhouden. Gebruik ook voor diarree Colon Clean naturel. Vaak helpt dat al. Ook kan het helpen wanneer je een poosje wat minder vet ontbijt. Is het heel erg neem dan (bij uitzondering) een diarreeremmer. Op een gegeven moment is het ineens weer over en heb je nergens last meer van. Vertrouw je het niet, ga dan even langs je huisarts.
- Omhoog
- Mijn menstruatie verloopt anders dan normaal, heeft dat met het dieet te maken?
- Het Atkinsdieet heeft invloed op je hormonen. Het kan goed zijn dat je in het begin last krijgt van een vroegere of latere menstruatie of doorbraakbloedingen bij pilgebruik. Ook kan de menstruatie heviger zijn en eventueel langer duren, of juist minder hevig zijn. Na een paar maanden zijn die klachten meestal weer voorbij. Bij veel vrouwen zien we zelfs dat ze op een gegeven moment aanzienlijk minder last krijgen van menstruatieklachten, zoals Pre Menstrueel Syndroom (PMS) of een onregelmatige cyclus. Ook overgangsklachten (opvliegers) kunnen aanzienlijk verbeteren tijdens het volgen van het Atkinsdieet.
- Omhoog
Ketose en ketosticks
- Wat is ketose?
- Ketose houdt in dat je lichaam loopt op vetverbranding omdat het niet genoeg koolhydraten meer heeft om te verbranden. Omdat dit een inefficiënt proces is (wat gunstig is voor ons) wordt niet al het vet verbrand maar blijven er deeltjes over die als afvalproduct worden afgevoerd, de ketonen.
Deze worden o.a. via urine, transpiratie en adem afgevoerd.
- Omhoog
- Ik heb gehoord dat ketose gevaarlijk is, klopt dat?
- Er bestaat bij veel mensen verwarring tussen ketose en ketoacidosis. Laatstgenoemde is levensgevaarlijk en komt voor bij diabetici die insuline missen en daarom een oncontroleerbaar (lees: veel te hoog) bloedsuikergehalte hebben.
Ketose en ketoacidosis zijn dus elkaars tegenpolen en kunnen altijd van elkaar worden onderscheiden door het feit dat de diabeticus koolhydraten eet en een hoog bloedsuikergehalte heeft in tegenstelling tot de gelukkige persoon in ketose (ook wel goedaardige dieetketose genoemd).
- Omhoog
- Hoe weet ik dat ik in ketose ben?
- Symtomen die je bij jezelf kunt merken zijn: weinig trek, meer energie, meer dorst, een wat minder prettig ruikende adem en/of een metaalachtige smaak in je mond.
Je kunt het ook meten met speciale urineteststrips, de ketosticks.
- Omhoog
- Waar kan ik ketosticks kopen?
- De meeste apotheken verkopen wel ketosticks, soms moeten ze eerst besteld worden dat duurt dan meestal een dag. Kun je ze niet vinden dan is er altijd nog de dieetwebshop, die kun je bij de Links terugvinden.
- Omhoog
- Hoe gebruik ik de ketosticks?
- Je kan de stick even in de straal urine houden en een paar tellen later het resultaat aflezen. Probeer iedere dag op dezelfde tijd te meten of je in ketose bent.
- Omhoog
- Als mijn ketostick maar licht verkleurt, ben ik dan wel in ketose?
- Ja, iedere roze/paarse verkleuring van de stick is positief en bewijst dat je op vetverbranding bent overgegaan. De verschillen in kleur zijn alleen van belang voor diabetici.
- Omhoog
- Mijn ketostick verkleurt helemaal niet, ben ik niet in ketose?
- Bij sommige mensen verkleurt de stick nooit terwijl ze wel gewoon afvallen. Heb je geen honger meer, veel dorst, meer energie en/of een slechte adem? Dan ben je waarschijnlijk wel in ketose.
- Omhoog
- Heb ik beslist ketosticks nodig?
- Het kan prettig zijn om te kunnen controleren of je nog in ketose bent zodat je weet dat je het goed doet. Of nadat je een nieuw product in je menu hebt opgenomen. Maar noodzakelijk is het niet. Je kan uitstekend afvallen met Atkins zonder ooit je ketonen te meten.
- Omhoog
Producten
- In alle vleeswaren en mayonaise zit suiker, mogen we die dan wel?
- Vleeswaren zonder dextrose zijn bijna niet te vinden omdat dat als conserveermiddel wordt gebruikt. De hoeveelheid is bijna altijd te verwaarlozen. Vuistregel voor worstsoorten: als er 1 kh of minder per 100 gram in zit is het voor bijna niemand een probleem.
Wat ook een rol speelt is dat vet de opname van suiker vertraagt, dus hoe vetter een product hoe minder invloed de suiker zal hebben. Om die reden is het kleine beetje suiker in mayonaise ook geen probleem, al kun je natuurlijk altijd het beste die met de minste kh nemen. Dat is meestal de Zaanse mayo.
- Omhoog
- Waarom mag ik geen cafeïne?
- Cafeïne stimuleert de insulineproductie en heeft dus invloed op de bloedsuikerspiegel. Het veroorzaakt mogelijk stilstaan en trek in koolhydraten. Dit is echter niet bij iedereen het geval.
- Omhoog
- Waarom kan ik beter geen alcohol nemen?
- Omdat je lichaam eerst de alcohol verbruikt als brandstof, daarna koolhydraten en als laatste pas vet gaat verbranden. Het effect van alcohol is dus eigenlijk hetzelfde als dat van koolhydraten. Als je toch wilt drinken kun je het beste droge witte wijn nemen, of heldere dranken zoals rum en wodka. Zoek in elk geval drankjes uit die 0 koolhydraten bevatten en wacht ermee tot fase 2, als het volgens de koolhydraatladder aan de beurt is. Besef wel dat zelfs 1 of 2 glaasjes per week ervoor kunnen zorgen dat je niet meer afvalt.
- Omhoog
- Hoeveel groente moet ik eten en waarom?
- Groenten eten is één van de belangrijkste onderdelen van het Atkinsdieet. Groenten bevatten naast vezels heel veel vitaminen en mineralen. Een vuistregel is: hoe gekleurder de groente, hoe meer vitamines en mineralen hij bevat. Dus het groen van de prei bevat veel meer dan het wit van een prei (jammer dat ze in de supermarkt het groen vast voor je weggooien).
Citaat:
Rood (anthocyaan): deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op het bloed en hart, en tegengaan van kanker (o.a. in tomaat (lycopeen), rode paprika en aardbei)
Oranje/geel: beta-caroteen, flavonoïden. Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op de bloeddruk, weerstand en de huid (o.a. in wortel, mandarijn, sinaasappel en abrikoos)
Groen: luteïne, zeaxanthine en indolinen. Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op het zenuw- en beendergestel en gezichtsvermogen (o.a. in spinazie, paprika, sla, courgettes en kiwi's)
Blauw/paars: anthocyaan. Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op het geheugen, de urinewegen en stoelgang (o.a. in aubergine, vijgen, bosbes, zwarte bes en pruimen)
Wit: allium en allicine. Deze groenten hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en hart (o.a. in ui, prei en knoflook)
bron
Elke soort groente bevat dus stoffen die andere soorten niet of nauwelijks hebben, ook bevatten ze sporenelementen. Sporenelementen hebben we maar in 100ste of 1000ste van grammen nodig, maar zonder krijgt het menselijk lichaam toch echt problemen.
Neem bv koper, ja dat spul waar die lamp van je opa van is gemaakt. Je hebt er maar 1,5 tot 3,5 milligram per dag van nodig. Dat is ongelooflijk weinig, maar krijg je dat niet binnen dan kunnen de resultaten best heftig zijn o.a. bloedarmoede, vermindering van het afweersysteem en botafwijkingen, zoals osteoperose.
En datzelfde geldt voor de honderden en mischien wel duizenden stofjes die in onze voeding aanwezig zijn. Elk stofje heeft een specifieke functie en kan bij een tekort soms ernstige gebreken veroorzaken. Al deze stoffen uit groenten hebben we nodig om ons lichaam te voeden. Niet alle stoffen die in groenten zitten zijn al ontdekt en niet alle stoffen kunnen in een vitaminepil gestopt worden.
Het is daarom erg belangrijk om goed gevarieerd groenten te eten. Voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Groenten zijn een hele belangrijke voedingsbron voor ons mensen.
Groenten en het Atkinsdieet
Binnen het Atkinsdieet nemen groenten een belangrijke plaats in. Zeker in de eerste fase waarin fruit nog niet is toegestaan.
Uit De Nieuwe Dieetrevolutie (2004):
Gebruik niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag waarvan de meeste moeten worden geleverd door sla* en andere groenten. U kunt ongeveer 300 gram sla* eten, of 200 gram sla* en 100 gram andere groenten.
* sla is een vertaling van het Engelse "salad" waarmee eigenlijk bedoeld wordt: alle rauwe groenten met 3% koolhydraten of minder.
Ook in zijn andere boeken schrijft Atkins een lofzang over groenten. Zonder een goede gevarieerde groenteninname geen Atkinsdieet.
Atkins heeft vele boeken over voeding geschreven waarvan "De Nieuwe Dieetrevolutie" de bekendste is. In al zijn andere boeken speelt gevarieerd en ruim groente eten de hoofdrol.
Helaas denken nog te veel mensen dat, nu ze ook een vitaminepil nemen, ze niet zo op hun groente hoeven te letten en eten dan te weinig en te eenzijdig. Niets is minder waar!
Een veelgemaakte fout is ook om eindeloos, sla en komkommer te eten, dat is veel te eenzijdig. Het toegestane aantal groentensoorten in fase 1 is best groot en wordt in elke fase groter. Geen enkele reden dus om eenzijdig te eten.
Lees verder...
- Omhoog
Supplementen
- Waarom moet ik bij dit dieet extra vitamines slikken?
- Eigenlijk zou iedereen extra vitamines moeten nemen, het is namelijk onmogelijk om via je voeding alles binnen te krijgen wat je nodig hebt.
De hoge doseringen die Atkins in zijn boek voorschrijft zijn, zoals hij zelf schreef, o.a. bedoeld om bestaande tekorten (die iedereen heeft) op te heffen.
Meer hierover kun je op het forum lezen bij Handig om te weten.
- Omhoog
- Welke supplementen heb ik nodig?
- Op het forum staat een lijstje met aanbevolen doseringen. Minimaal raden we het volgende aan: 1 hooggedoseerde multivitamine, 3000 mg vitamine C (niet timereleased), extra B-complex en 3 calcium/magnesium/zink tabletten.
Het is niet nodig om een duur merk te kopen, tabletten van het Kruidvat of de Hema voldoen prima. Let wel altijd op of er geen suiker bij de ingrediënten staat.
- Omhoog
- Waarom geen timereleased?
- Timereleased tabletten hebben een laagje waardoor de werkzame stof geleidelijk wordt afgegeven gedurende een periode van 8 uur. Met name vitamine C maar ook sommige B-vitamines worden alleen maar via de maag en het begin van je darm opgenomen,
en daar verblijft zo'n tablet maar twee uur. De rest wordt niet meer opgenomen en dus verspild, timereleased is dus eigenlijk een zinloos product.
Heb je toch timereleased tabletten gekocht, bijvoorbeeld omdat je geen andere kon vinden, maak de tabletten dan voor het innemen even stuk dan werkt dat laagje niet meer.
- Omhoog
Tegenstrijdigheden
- Waarom raden jullie soms iets anders aan dan in het boek staat?
- Het kan voorkomen dat je op het forum adviezen tegenkomt die met elkaar of met het boek in tegenspraak zijn. Logisch natuurlijk met zoveel leden die allemaal hun eigen ervaringen hebben, maar als je net begint kan dat behoorlijk verwarrend zijn.
Daarom hebben we de "heetste hangijzers" hieronder even op een rijtje gezet, met daarbij ook het standpunt waar wij als forum (lees: de admins) het meeste achter staan.
- Omhoog
- Hoeveel water moet ik drinken?
- Al jaren wordt eigenlijk automatisch het advies gegeven: minimaal 2 liter water + 1/4 liter voor elke 10 kilo overgewicht. Ook op Amerikaanse Atkinsfora kom je dit overal tegen. Een aantal recente wetenschappelijke onderzoeken lijkt er echter op te wijzen dat veel water drinken helemaal niet zo noodzakelijk is voor je nieren als altijd is gedacht.
Ja, zeggen die, natuurlijk moet je voldoende vocht binnenkrijgen maar het vocht in andere drankjes, in groenten etc. telt daar ook allemaal voor mee. Maar... zoals zo vaak zijn de wetenschappers het hier nog lang niet over eens.
In de nieuwste versie van De Nieuwe Dieetrevolutie staat: drink minimaal 8 glazen water per dag (= 2 liter). Over extra drinken afhankelijk van je gewicht staat niets.
Ons advies: hou je gewoon aan het boek dan zit je altijd goed, twee liter is zeker niet teveel.
- Omhoog
- Mag ik tomaat in inductie?
- De een zegt het mag helemaal niet, de ander zegt een beetje. Volgens het oude boek mocht het vanaf fase 2, volgens het nieuwe boek mag het in fase 1 maar niet meer dan 100 gram. Toch kan het voorkomen dat de fructose in tomaat voor sommige mensen teveel is in fase 1 en het afvallen verhindert.
Ons advies: hou je in eerste instantie aan het nieuwe boek maar als je slecht afvalt denk er dan aan dat de tomaat een rol kan spelen.
- Omhoog
- Hoe zit het met zoet in inductie?
- "De eerste twee weken geen zoet" wordt hier meestal gezegd. Dat staat niet letterlijk in het boek, dat is waar. Wat er wel staat is: maximaal 6 zoetjes op een dag. Dat komt in de praktijk bijna op hetzelfde neer. Een zoetje in thee of koffie kan weinig kwaad, voor de rest: nog even niet doen.
Over de achterliggende redenen kun je op het forum o.a. hier wat meer lezen: viewtopic.php?f=6&t=5776
Er zijn natuurlijk inductierecepten te over waar zoetstof in gebruikt wordt. Maar: inductie is niet noodzakelijk hetzelfde als "de eerste twee weken". Er zijn mensen die fase 1 veel langer volhouden en dan mag die zoetstof wel weer.
Ons advies: beperk het zoveel mogelijk en neem zeker niet meer dan die 6 zoetjes per dag.
- Omhoog
- Atkinsrepen, shakes, koolhydraatarm brood etc.
- Een lastige. Een aantal Atkinsproducten mogen volgens het nieuwe boek wel in fase 1. In eerdere boeken nam Dr. Atkins daar echter streng stelling tegen.
In de praktijk blijken deze producten wel heel erg vaak het afvallen te bemoeilijken, precies zoals het in de oudere boeken ook staat beschreven.
Het lijkt er helaas op dat sinds de dood van Dr. Atkins de commercie in zijn bedrijf een grotere rol is gaan spelen. Producten die ze zelf verkopen zijn ineens allemaal wat sneller toegestaan. Het staat je uiteraard vrij het boek te volgen, maar valt het afvallen tegen bekijk je menu dan eens kritisch en probeer het eens zonder al die kant-en-klare producten.
Ons advies: wij houden ons vertrouwen in het standpunt van de goede dokter himself en adviseren hier om je aan de adviezen uit het oude boek te houden. Voorlopig dus liever nog even wachten met al die producten!
- Omhoog
Afvallen
- Ik kom aan, weeg iedere dag, val niet snel genoeg af.
- Schommelen, het wordt zo vaak geroepen: IK BEN AANGEKOMEN HOE KAN DAT NU, WEL EEN KILO IN ÉÉN DAG! Je gaat niet per onsje per dag naar beneden, het is echt niet iedere dag hetzelfde gewicht. Schommelen is normaal en kan zelfs wel per twee kilo. Iedere dag wegen is prima maar schrijf het op en kijk dan hoeveel je per week of per maand bent afgevallen. Niet meteen schrikken als je een kilo zwaarder bent maar gewoon de dag erop weer wegen. En niet meteen in paniek raken graag. Het "aangekomen en ik doe alles goed" wordt erg veel gehoord. Iedereen heeft daar "last" van. Geeneen lichaam weegt iedere dag hetzelfde.
Afvallen gaat bij de één gelijkmatig, bij de ander in etappes. De één 4 kilo en dan 1 of 2 maanden niets en dan weer een paar kilo. De ander iedere week keurig een paar onsjes.
Vaak zijn de redenen: vocht door zout, tijd van de maand, slecht naar toilet of gewoon eens anders gegeten dan anders.
KIJK NAAR HET GEMIDDELDE!!!!
Een pond per week is normaal en gezond en een kilo per week kan ook nog MAAR MEER NIET.
Op jaarbasis zijn er maar weinig mensen die meer dan 30 kilo afvallen. Ze zijn er wel maar dat zijn uitzonderingen en hebben als start erg veel overgewicht.
MAAK JE ER NIET ZO DRUK OM
Het gaat met horten of stoten of gelijkmatig maar gaan doet het. Gewoon volhouden, jezelf niet "rijk" (slank) rekenen en pas als je écht een tijd niet afvalt (maand of drie) kun je spreken van een plateau.
- Omhoog
- Ik heb gezondigd, wat nu?
- Grote kans dat je nu uit ketose bent en meer last krijgt van "foute trek". Het beste kun je een paar dagen teruggaan in inductie tot je weer goed in ketose bent en dan weer gaan opbouwen tot het niveau waar je was. Extra beweging kan helpen om sneller weer in ketose te komen.
- Omhoog
- Moet je ook op de calorieën letten?
- In 90% van de gevallen zijn calorieën niet van belang. De regel is simpel: eet tot je voldaan bent maar prop je niet vol. Honger lijden is niet nodig.
Zit je al langere tijd op een plateau dan kan het voor sommige mensen de moeite waard worden om je calorie-inname eens te bekijken. Ga echter nooit vetarm eten, vet heb je nodig voor je gezondheid. En honger lijden mag dan nog steeds niet.
- Omhoog
Medisch
- Gaat mijn cholesterol niet omhoog van al dat vet?
- Wat we meestal zien is dat het cholesterol in de eerste paar maanden wat omhoog gaat en daarna gaat dalen. Die stijging is dus niks om je zorgen over te maken, integendeel op de lange duur is lowcarb uitstekend voor je gezondheid.
- Omhoog
- Mijn huisarts/specialist zegt dat het Atkinsdieet gevaarlijk is?
- Helaas zijn veel artsen (nog) niet op de hoogte van de vele recente onderzoeken die laten zien hoe gezond het Atkinsdieet is. Gelukkig komt dat tegenwoordig wat minder voor en zijn er steeds meer die het nu zelfs hun patiënten aanbevelen.
Wel zijn er een paar situaties waarin mensen wat voorzichtiger moeten zijn:
• Mensen met ernstige nierkwalen moeten uitkijken met eiwitrijke voeding omdat de nieren dat dan niet altijd goed kunnen verwerken. Overleg dan altijd eerst met je behandelend arts!
• Mensen met jicht moeten iets meer koolhydraten blijven eten omdat door teveel eiwit hun klachten kunnen verergeren. Ze kunnen het Atkinsdieet wel volgen, maar moeten dan langzamer afvallen.
• Mensen met diabetes I die afhankelijk zijn van insuline moeten Atkins altijd in overleg met hun arts doen, omdat de hoeveelheid insuline die ze nodig hebben erdoor kan veranderen.
• Mensen die (te) mager zijn hebben wel koolhydraten nodig. Dr. Atkins heeft overigens ook een speciaal dieet ontwikkeld om op een gezonde manier aan te komen.
- Omhoog
- Ik heb diabetes II/hypoglycemie, is Atkins geschikt voor mij?
- Ja in die gevallen is Atkins juist het beste wat je kunt doen! We hebben hier al heel wat mensen gezien die door deze levenswijze hun medicijnen konden verminderen en soms zelfs helemaal afbouwen.
- Omhoog
- Ik ben zwanger, is Atkins geschikt voor mij?
- Gefeliciteerd! De eerste fases van Atkins waarbij je in ketose bent en afvalt kun je dan echter beter niet volgen. Ketonen zijn een afvalproduct en kunnen ook bij de baby terechtkomen. Fase 4 is prima!
- Omhoog
- Ik geef borstvoeding, is Atkins geschikt voor mij?
- Hiervoor geldt hetzelfde, fase 4 is uitstekend maar wacht nog even als je af wilt vallen, ketonen komen ook in de borstvoeding.
- Omhoog
- Mag mijn kind ook meedoen met Atkins?
- Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, maar waar in het boek eigenlijk niks over terug te vinden is.
Daarin staat alleen dit:
… stel dat de verleiding zich aandient in de vorm van met suiker overladen junkfood dat u "voor de kinderen" in huis hebt. Op de lange termijn doet u hen geen plezier door hen deze voedingsmiddelen te laten eten. Naar mijn mening is suiker, in al zijn verschijningsvormen, de gevaarlijkste voedseltoevoeging ter wereld. Een fatsoenlijke voeding is één van de cadeaus voor het leven die u aan uw kinderen kunt geven, dus misschien moet u er nog eens over nadenken. Wie heeft er nu meer kans dan uw kinderen om schade op te lopen door een stof die medeveroorzaker is van diabetes, hoge bloeddruk en hartkwalen? U wilt waarschijnlijk uw kind niet alles laten eten wat het lekker vindt, zonder de principes van een goede gezondheid in acht te nemen. Besluit dus nog vandaag: "In mijn huis geen suiker!" Uw hele gezin zal ervan profiteren.
Er is over kinderen en atkins wel wat te vinden op de officiële website van het Atkinscenter, maar daar verandert het antwoord nogal eens.
In de tijd dat dr. Atkins nog leefde werd op die website het standpunt gehuldigd dat het dieet geschikt was voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder.
Later kwam de enorme hoeveelheid kinderen met obesitas in de VS in het nieuws en kon je daar terugvinden dat het dieet ook best vanaf een jongere leeftijd al gevolgd kon worden.
Als je momenteel weer gaat zoeken naar het antwoord dan geven ze aan ‘vanaf 18 jaar en ouder’… geheel volgens goed Amerikaans gebruik om je juridisch zoveel mogelijk overal tegen in te dekken.
Kortom, het blijft een beetje onduidelijk.
Op het forum hebben wij nog altijd het meeste vertrouwen in wat Dr. Atkins zelf zei en zijn er ook diverse ouders van kinderen die met succes het dieet volgen en er ook veel baat bij hebben, maar het heeft ongetwijfeld wel wat nadelen op het sociale vlak. Op een bepaalde leeftijd wil een kind liever niet ‘anders’ zijn, niet uitleggen wat hij in zijn lunchtrommel heeft zitten en waarom, niet altijd nee zeggen als zijn vrienden vragen of hij meegaat voor een ijsje of een patatje… ofwel het kind zal zelf heel erg gemotiveerd moeten zijn!
- Omhoog