Langzaam gegaard (buik)spek

Plaats hier alleen recepten voor fase 1
NenaDubois
Moderator
Berichten: 1907
Lid geworden op: 25 Mei 2007, 15:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor NenaDubois » 26 Dec 2013, 14:12

De beste manier om vlees zacht en sappig te krijgen is door het langzaam te laten garen op lage temperatuur. Wat ook belangrijk is, is dat het vlees niet te mager mag zijn.
Een prima stukje vlees hiervoor is spek! Vooral 'buikspek' want hoe méér vet eraan zit, hoe beter het resultaat.

Neem hiervoor een groot stuk spek van ong. 1kg. Snij een grote ui in halve ringen en beleg daarmee de bodem van een ovenschotel. Tijm, laurier (+ ev. nog andere kruiden naar smaak) erbij en een bodempje water (ong. 200ml). Het stuk spek kruiden met peper en zout (tenzij het al gezouten is), op de uien en kruiden leggen (met de zwoerd- of vetkant naar boven), afdekken en dan gedurende 2 à 3 uur langzaam laten garen in een oven van 150°C.
Als je een stuk spek hebt mét zwoerd, kan je het op het einde nog even onder de grill zetten voor een knapperig korstje.

Het achtergebleven (gezeefde) vocht in de ovenschotel is zelfs een prima basis voor saus! NIET weggooien, dus!!!

Ik vind dit héééérlijk!!! Is zelfs koud lekker!

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Maan » 14 Jan 2014, 11:26

Ik heb het een paar keer gemaakt, heerlijk.............. zeker koud. Het wordt dan een soort katenspek.

Hendien
Berichten: 6782
Lid geworden op: 28 Mar 2007, 13:56

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Hendien » 14 Jan 2014, 11:36

Ik kan niet wachten, vanmiddag mag ik mijn pakketje vlees ophalen.

Het kan zeker niet in de slowcoocker?

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Maan » 14 Jan 2014, 13:13

Ik denk het wel, zal wel langer moeten, maar waarom niet?
Had ik ook wel eens aan zitten denken.

Hendien
Berichten: 6782
Lid geworden op: 28 Mar 2007, 13:56

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Hendien » 14 Jan 2014, 15:03

JDan hoeft het alleen nog maar onder de grill wanneer ik thuis kom

oetker
Berichten: 287
Lid geworden op: 25 Okt 2013, 12:17
Geslacht: man
Atkins sinds: 1978 wisselend
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Tiel

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor oetker » 14 Jan 2014, 19:01

Bij buikspek denk ik altijd aan Babi Pangang.
Dat is toch het lekkerst als het op hoge temperatuur krokant gemaakt is.
jammer dat er een zoete saus bij hoort maar daar valt vast wel wat op te verzinnen.
Herman
Afbeelding

wester
Berichten: 383
Lid geworden op: 22 Jan 2011, 12:55
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jan 2011
Land: Nederland
Locatie: Soesterberg

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor wester » 15 Jan 2014, 11:51

Eerst langzaam garen, dan op een hoge temperatuur krokant maken. Sluit elkaar niet uit hoor.

rijkje
Berichten: 270
Lid geworden op: 21 Mei 2010, 23:01
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 18-05-2010/13-01-2014/06-2015
Land: Nederland
fase: 1
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor rijkje » 15 Jan 2014, 16:23

oetker op 14-01-2014, 19:01:08 schreef:Bij buikspek denk ik altijd aan Babi Pangang.

nooit geweten dat dat van buikspek is gemaakt!!!
Vlees op het plaatje ziet er geweldig uit, zou ik dat hele bord wel van op kunnen!
Komt dat gegaarde buikspek er ook zo uit te zien?
Ben benieuwd.

NenaDubois
Moderator
Berichten: 1907
Lid geworden op: 25 Mei 2007, 15:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor NenaDubois » 15 Jan 2014, 16:34

Neen, volgens mij is het vlees in babi pangang geen buikspek :nono:
Wel een 'doorregen' stuk vlees maar zeker geen spek. Misschien een stuk uit de schouder, ofzo?

Vlindertje
Berichten: 2819
Lid geworden op: 17 Apr 2011, 18:40
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
fase: 4
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Vlindertje » 15 Jan 2014, 16:39

Babi pangang is wel van buikspek, hoewel er ook magere soorten zijn. Maar het origineel is van buikspek.

NenaDubois
Moderator
Berichten: 1907
Lid geworden op: 25 Mei 2007, 15:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor NenaDubois » 15 Jan 2014, 16:57

Echt?! Dan heb ik vroeger waarschijnlijk niet goed opgelet tijdens het eten van babi pangang :fl2: :D Dacht altijd dat het meer op spiering (karbonade) leek.

Vlindertje
Berichten: 2819
Lid geworden op: 17 Apr 2011, 18:40
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
fase: 4
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Vlindertje » 15 Jan 2014, 16:58

Ze maken het ook wel van een varkens nekstuk

Hendien
Berichten: 6782
Lid geworden op: 28 Mar 2007, 13:56

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Hendien » 15 Jan 2014, 17:04

Straks wat schapjes doen dan gaat het morgen in de slowcoocker

oetker
Berichten: 287
Lid geworden op: 25 Okt 2013, 12:17
Geslacht: man
Atkins sinds: 1978 wisselend
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Tiel

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor oetker » 15 Jan 2014, 18:56

Een goede Chinees/Kantonees maakt het zoals op de foto en van buikspek.
Dat is de lekkerste vorm.
Krokant gebakken en op het laatste moment de saus er op.
Niet zo'n gaarkeuken hapje wat al een week in de saus ligt :bleh:

Herman

Vlindertje
Berichten: 2819
Lid geworden op: 17 Apr 2011, 18:40
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
fase: 4
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Langzaam gegaard (buik)spek

Berichtdoor Vlindertje » 15 Jan 2014, 19:17

:tu:


Terug naar “Inductierecepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten