Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Plaats hier alleen recepten voor fase 1
NenaDubois
Moderator
Berichten: 1907
Lid geworden op: 25 Mei 2007, 15:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor NenaDubois » 24 Sep 2014, 19:19

Ingrediënten (voor 2 personen):
- 200g spinazie (vers of diepvries)
- 100g dik, gerookt spek
- 250g champignons
- 100 à 150g blauwgeaderde kaas (of andere goed doorsmakende kaas)
- ev. een scheutje room
- teentje knoflook
- peper en zout

Bereiding:
Snij de champignons in schijfjes en stoof/bak op een hoog vuur.
Snipper de knoflook heel fijn en laat nog even meebakken met de champignons (oppassen dat de knoflook niet verbrandt!)
Voeg de spinazie toe en laat 'slinken'. Zorg ervoor dat het vocht zoveel mogelijk verdampt is of laat desnoods uitlekken in een vergiet.
Voeg de kaas toe en laat smelten (+ ev. een scheutje room)

Snij het gerookt spek in blokjes en bak in een pan tot ze een beetje knapperig zijn en voeg ze dan bij de champignons-spinaziebereiding.
Bak in diezelfde pan (en het spekvet) 2 spiegeleieren en zorg ervoor dat de dooier nog een beetje lopend blijft.
Kruid alles met peper en zout.

Serveer de champignons-spinaziebereiding met daarbovenop het spiegelei.

Pvdp74
Berichten: 3
Lid geworden op: 19 Mar 2015, 07:54
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: mikefleur
fase: 1

Re: Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor Pvdp74 » 21 Mar 2015, 16:27

klinkt lekker!!

Hoeveel koolhydraten is dit ongeveer per portie?

gr patricia

NenaDubois
Moderator
Berichten: 1907
Lid geworden op: 25 Mei 2007, 15:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Re: Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor NenaDubois » 21 Mar 2015, 21:00

Het is niet de bedoeling dat je voor elk recept gaat vragen hoeveel kh het bevat. Het is helemaal niet moeilijk om dat zelf te berekenen: kijk voor elk ingrediënt dat je gebruikt op een koolhydratenlijst of op de verpakking hoeveel gram kh het bevat/100g. Weeg af hoeveel je van dat ingrediënt gebruikt en bereken dan hoeveel gram kh de gebruikte hoeveelheid bevat. Tel dan het aantal gram kh van alle gebruikte ingrediënten bij elkaar op en je weet hoeveel gram kh het totale recept bevat.

Zo ziet dat er dan uit voor dit recept:
(ik gebruik meestal de "Voedingswaardetabel.nl")
200g spinazie: 100g spinazie = 0,6g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=871), dus 200g is (0,6g kh x 2) = 1,2g kh
100g gerookt spek: 0g kh
250g champignons: 100g verse champignons = 0,3g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=252), dus 250g is (0,3g kh x 2,5) = 0,75g kh
100g blauwgeaderde kaas (bijv. Roquefort: http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... l/?id=1126) = 0g kh
scheutje (slag)room: 100g slagroom = 2,8g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=856), een 'scheutje' is ong. 50g, dus (2,8g kh : 2) = 1,4g kh
teentje knoflook (= ong. 5g): 100g knoflook = 28g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=718), dus 5g is (28g kh x 0,05) = 1,4g kh

Totaal (2 porties): 1,2g + 0,75g + 1,4g + 1,4g = 4,75g kh
1 portie: 4,75g kh : 2 = 2,375 g kh, afgerond 2,4g kh

Pvdp74
Berichten: 3
Lid geworden op: 19 Mar 2015, 07:54
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: mikefleur
fase: 1

Re: Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor Pvdp74 » 22 Mar 2015, 17:26

oke bedankt voor de tip!
Zal er es wat dieper in duiken
ben ook nog maar een beginner :w00t:

Kim71
Berichten: 175
Lid geworden op: 01 Sep 2011, 12:53
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: september 2011
Land: Nederland
fase: 1

Re: Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor Kim71 » 13 Mei 2015, 11:56

NenaDubois op 21-03-2015, 21:00:42 schreef:Het is niet de bedoeling dat je voor elk recept gaat vragen hoeveel kh het bevat. Het is helemaal niet moeilijk om dat zelf te berekenen: kijk voor elk ingrediënt dat je gebruikt op een koolhydratenlijst of op de verpakking hoeveel gram kh het bevat/100g. Weeg af hoeveel je van dat ingrediënt gebruikt en bereken dan hoeveel gram kh de gebruikte hoeveelheid bevat. Tel dan het aantal gram kh van alle gebruikte ingrediënten bij elkaar op en je weet hoeveel gram kh het totale recept bevat.

Zo ziet dat er dan uit voor dit recept:
(ik gebruik meestal de "Voedingswaardetabel.nl")
200g spinazie: 100g spinazie = 0,6g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=871), dus 200g is (0,6g kh x 2) = 1,2g kh
100g gerookt spek: 0g kh
250g champignons: 100g verse champignons = 0,3g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=252), dus 250g is (0,3g kh x 2,5) = 0,75g kh
100g blauwgeaderde kaas (bijv. Roquefort: http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... l/?id=1126) = 0g kh
scheutje (slag)room: 100g slagroom = 2,8g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=856), een 'scheutje' is ong. 50g, dus (2,8g kh : 2) = 1,4g kh
teentje knoflook (= ong. 5g): 100g knoflook = 28g kh (http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=718), dus 5g is (28g kh x 0,05) = 1,4g kh

Totaal (2 porties): 1,2g + 0,75g + 1,4g + 1,4g = 4,75g kh
1 portie: 4,75g kh : 2 = 2,375 g kh, afgerond 2,4g kh


Ik vraag het even in dit draadje, ben namelijk aan het zoeken voor de juiste kh in kastanjechampignons. Voedingswaardetabel vermeldt alleen gewone champignons en de kh daarvan is vrij laag maar ik heb zojuist bij AH een zakje kastanjechampignons gekocht en op die verpakking staat 5 kh per 100gr ik kan er natuurlijk vanuit gaan dat dit klopt maar het lijkt me teveel :weetniet:

NenaDubois
Moderator
Berichten: 1907
Lid geworden op: 25 Mei 2007, 15:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Re: Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor NenaDubois » 13 Mei 2015, 15:04

Ik heb ook eens wat rondgeneusd op het internet en het lijkt er inderdaad op dat kastanjechampignons (de grote exemplaren zouden 'portobello's' genoemd worden) iets meer kh bevatten dan de 'gewone' champignons. Ik durf er wel geen getal op plakken want ik kwam verschillende waarden tegen.

Maar als je liever het zekere voor het onzekere neemt, dan kan je dit gerecht ook met gewone, witte champignons maken, hoor.

Kim71
Berichten: 175
Lid geworden op: 01 Sep 2011, 12:53
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: september 2011
Land: Nederland
fase: 1

Re: Spinazie met champignons, spekjes en spiegelei

Berichtdoor Kim71 » 13 Mei 2015, 18:38

NenaDubois op 13-05-2015, 15:04:27 schreef:Ik heb ook eens wat rondgeneusd op het internet en het lijkt er inderdaad op dat kastanjechampignons (de grote exemplaren zouden 'portobello's' genoemd worden) iets meer kh bevatten dan de 'gewone' champignons. Ik durf er wel geen getal op plakken want ik kwam verschillende waarden tegen.

Maar als je liever het zekere voor het onzekere neemt, dan kan je dit gerecht ook met gewone, witte champignons maken, hoor.


Dank je voor de moeite Nena. Tis meer dat ik de kastanje champignons lekkerder vind en ze daarom ook voor andere gerechten gebruik ipv witte. Zal toch weer eens witte nemen :D


Terug naar “Inductierecepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten