Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Maan » 28 Nov 2008, 13:04

400 g grof gehakte pure chocolade
40 g cacaopoeder
drie eetlepels sterke espressokoffie
twee eetlepels cognac (kan ook weggelaten worden)
zes grote eieren op kamertemperatuur
100 g fijne suiker vervangen door Natrena, spenda of tagatose
250 ml koude slagroom
een ingevette en met pakpapier beklede cakevorm.

Extra Natrena om op smaak te brengen.

Een deel van de chocolade kan vervangen worden door cacaoboter en cacaopoeder.

Doe de gehakte chocolade met koffie en cacao in een vuurvaste schaal. Zet boven een pan water tegen de kook en smelt langzaam, onder veelvuldig roeren. Neem de schaal van het vuur, roer er de cognac door en laat afkoelen.
Doe intussen de eieren in de kom en klop met een elektrische mixer schuimig. Voeg de zoetstof toe en klop het mengsel tot het bleek een dik is, het moet als een lint van de garde lopen.
Sla in een andere kom de slagroom stijf.
Schep met een grote metalen lepel het chocolade mengsel voorzichtig door de eieren. Als het goed is vermengd schep dan de slagroom erdoor.
Niet met de elektrische mixer.
Eventueel extra zoeten, afhankelijk van de chocolade.

Spatel het mengsel in de ingevette vorm en zet die in en bain Marie (een bakblik, half vol warm water).
Zet  1 tot 1 1/4 uur in een voorverwarmde oven op 170 graden, of tot een breinaald die in het midden in het mengsel wordt gestoken en schoon uitkomt.
Neem uit de oven, laat ongeveer drie kwartier afkoelen neemt dan de vorm uit de bain marie en laat goed koud worden.
Zet het een nacht in de koelkast en haal dan uit de vorm.
(als je zo lang kunt wachten)

serveer deze terrine met zeer sterke koffie.

Pas op deze terrine is erg machtig.

Eet smakelijk

Choucroute
Berichten: 8303
Lid geworden op: 30 Mar 2007, 19:35
Geslacht: vrouw
Land: Italie
Locatie: Sesona

Berichtdoor Choucroute » 28 Nov 2008, 13:37

Kan dit ook met suikervrije pure chocolade gemaakt worden ?
Of zitten er dan teveel polyolen in ?

Monique
Erelid
Berichten: 9673
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 11:14
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Monique » 28 Nov 2008, 13:42

Ivm de ehm, "gevolgen" :D  zou ik een deel suikervrije chocolade nemen en een deel cacao zoetstof en cacaoboter. Dan heb je toch het cremige van de "echte" chocolade maar niet zo'n last van de ehm luchtigheid. En het heet natuurlijk niet voor niets een bom. 8)

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Berichtdoor Maan » 28 Nov 2008, 13:42

Ja kan wel, maar dan zitten er idd veel polyolen in. niet idereen kan daar goed tegen.  Ik maak het ook wel van 99% chocolade, en dan de helft cacaoboter en extra zoetstof. Je kun er aardig mee rommelen :D

Choucroute
Berichten: 8303
Lid geworden op: 30 Mar 2007, 19:35
Geslacht: vrouw
Land: Italie
Locatie: Sesona

Berichtdoor Choucroute » 28 Nov 2008, 13:52

Oke, die 99 % chocolade ken ik wel.

Miranda
Erelid
Berichten: 2824
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 15:58
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Miranda » 08 Nov 2010, 10:21

Dit is een goed idee voor een kerstdessert zeg :w00t:

xmfx
Berichten: 1003
Lid geworden op: 25 Apr 2010, 22:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 24-04-2010
Land: Nederland
fase: 2

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor xmfx » 08 Nov 2010, 11:10

Oh wauw,is dit niet wat voor het kerstdiner? Vast wel lekker met iets van rood fruit. Dot slagroom... :w00t:

Ik sla hem op.Thanks Miranda voor het omhoog piepen van het draadje!

Miranda
Erelid
Berichten: 2824
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 15:58
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Miranda » 08 Nov 2010, 11:13

:D graag gedaan hoor. Ik dacht er net wel aan om je op dit recept te wijzen maar deed het niet omdat je om een mousse vroeg.

xmfx
Berichten: 1003
Lid geworden op: 25 Apr 2010, 22:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 24-04-2010
Land: Nederland
fase: 2

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor xmfx » 08 Nov 2010, 11:18

Ja maar deze is ook wel erg lekker vermoed ik... Ik ga hem van de week eens maken maar dan de helft. Weet ik ook een beetje voor hoeveel personen dit is enzo. Ik zal niet meer afvallen voor de kerst... :wink:

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Maan » 08 Nov 2010, 11:31

Hij is ontzettend machtig, ik denk dat je er wel 12 plakken uit kunt halen.

ik zou hem wel een keertje oefenen, voor je diner. De smaak is wel afhankelijk van de soort chocolade die je gebruikt. Ik heb wel eens 99% genomen, dan moet je flink bijzoeten.
met een suikervrije pure chocolade heb je veel minder nodig.

xmfx
Berichten: 1003
Lid geworden op: 25 Apr 2010, 22:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 24-04-2010
Land: Nederland
fase: 2

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor xmfx » 08 Nov 2010, 11:41

Dankje voor de tip.Ik wilde maar gewoon voor de cereal puur gaan. Die heeft bijna geen zoet meer nodig.
Ik ga hem van de week eens maken! Ik stel me zo voor dat hij met lobbige mascarpone,room mengsel en een fris rood confiture van heel fruit erg smakelijk zal zijn... :eten:

Misschien kan hij wel in de vriezer. kan ik hem een week van te voren al maken.

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Maan » 08 Nov 2010, 12:41

Ik denk niet dat ie goed invries baar is, hij is wel goed houdbaar. volgens mijn kookboek tot 5 dagen goed verpakt in de koelkast. ik zou voor de zekerheid hem een dag of 3 van te voren maken.

Ik heb er zelf ook wel een pepermunt ijs bij geserveerd.

Paddy
Berichten: 107
Lid geworden op: 02 Aug 2010, 10:10
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 2005
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Zierikzee

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Paddy » 08 Nov 2010, 18:54

OOOH die komt bij mij ook met kerst op tafel :))))

en ik moet hem natuurlijk ook even proberen.....

xmfx
Berichten: 1003
Lid geworden op: 25 Apr 2010, 22:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 24-04-2010
Land: Nederland
fase: 2

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor xmfx » 08 Nov 2010, 19:26

Nog een vraagje Maan. Je had deze gebakken in een cakeblik neem ik aan? Hoe hoog wordt hij zo ongeveer?
Als ie plat is maak ik hem misschien beter rond en er dan puntjes van snijden.

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Re: Chocolade terrine (ofwel chocolade bom)

Berichtdoor Maan » 08 Nov 2010, 20:30

In een cake vorm, hij rijst niet erg, je kunt er plakjes van snijden!


Terug naar “Desserts”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast