Kefirmascarpone

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 11:57

Neem 1 liter volle melk en 0,25 liter room.
Vermeng de room en de melk goed en doe deze in een goed schoongemaakte weckpot.
Laat dit 12 tot 24 uur staan, tot de Kefir klaar is. Zeef de Kefirkorrels eruit en voeg een theelepel zout toe.
Zeef de Kefir door een vochtige linnen of katoenen doek. Bind de vier hoeken van de doek samen en laat het gedurende 12 tot 24 uur boven een schaal uitlekken.
Hoe langer je het laat uitlekken, hoe steviger het wordt.
De mascarpone is een week houdbaar in de koelkast.

Monique
Erelid
Berichten: 9673
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 11:14
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Monique » 05 Jun 2010, 12:12

Is dit wel atkinsproof dan?

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 12:16

Is verder gewoon hetzelfde als gewone mascarpone :ja: , alleen kan je het thuis maken.
Gewone mascarpone wordt ook van melk gemaakt.

Choucroute
Berichten: 8303
Lid geworden op: 30 Mar 2007, 19:35
Geslacht: vrouw
Land: Italie
Locatie: Sesona

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Choucroute » 05 Jun 2010, 13:51

Gewone mascarpone wordt niet van melk gemaakt maar van zogenaamde dunne room, die tussen de 18 en 30 % botervet moet hebben. En gewone mascapone kun je ook thuis maken, recepten zijn te vinden op internet, kefir is niet nodig.

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 15:03

Choucroute op 05-06-2010, 13:51:18 schreef:Gewone mascarpone wordt niet van melk gemaakt maar van zogenaamde dunne room, die tussen de 18 en 30 % botervet moet hebben. En gewone mascapone kun je ook thuis maken, recepten zijn te vinden op internet, kefir is niet nodig.


Ik zal er eens naar zoeken. :ja: Mbv Kefir is slechts een manier, niet de enige manier uiteraard, maar het voegt wel veel gezonde stoffen en vitamines toe.

Monique
Erelid
Berichten: 9673
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 11:14
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Monique » 05 Jun 2010, 15:44

Blijft een feit dat melk niet des atkins is en dat je wel zeker moet weten dat er "iets" met de melk gebeurt voordat je dat als atkins aanhanger zou kunnen proberen.

Ruby1970
Berichten: 213
Lid geworden op: 17 Apr 2010, 09:32
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 19 april 2010
Land: Nederland
fase: 4
Locatie: Ergens in Noord-Brabant

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Ruby1970 » 05 Jun 2010, 15:51

Door het uitlekken verdwijnen er veel koolhydraten.

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 15:58

Monique op 05-06-2010, 15:44:06 schreef:Blijft een feit dat melk niet des atkins is en dat je wel zeker moet weten dat er "iets" met de melk gebeurt voordat je dat als atkins aanhanger zou kunnen proberen.


Dat weet ik idd. :ja: Kefir is ook absoluut geen melk meer en bij de mascarpone laat je ook nog eens alle wei uitlekken. :ja:
Maar de kefir zelf is natuurlijk niet voor fase1, net als kwark etc.

Marian
Site Admin
Berichten: 5839
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 12:04
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 28-02-2000
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Hoofddorp
Contact:

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Marian » 05 Jun 2010, 17:11

Ruby1970 op 05-06-2010, 15:51:42 schreef:Door het uitlekken verdwijnen er veel koolhydraten.

Maar niet per 100 gram, het percentage blijft gewoon hetzelfde tenzij je het uitgelekte vocht door water zou vervangen.

Persoonlijk eet ik liever niet iets waarvan ik de kh niet weet of kan uitrekenen...

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 17:27

Marian op 05-06-2010, 17:11:31 schreef:Maar niet per 100 gram, het percentage blijft gewoon hetzelfde tenzij je het uitgelekte vocht door water zou vervangen.Persoonlijk eet ik liever niet iets waarvan ik de kh niet weet of kan uitrekenen...


Ik snap niet helemaal wat je hiermee bedoelt. :weetniet: In de kaas zit de room, niet in de wei, dus als je de wei weglaat lopen zal de samenstelling qua percentage toch wijzigen. Wat in de wei zit verdwijnt eruit, dus dat ben je kwijt.:weetniet:
Even een simpel voorbeeld, klopt niet helemaal maar maakt het rekenen wel duidelijk denk ik.
Stel in de kaas zit het vet, in de wei de khd, dan houd je na het scheiden toch een hoger vetpercentage over? Voorheen bv 50%, nu 100% (even voor het gemak hè? Uiteraard zitten er ook eiwitten in)

Het voordeel van iets zelf maken vind ik juist dat je zelf kan bepalen wat er in gaat. :ja:

Marian
Site Admin
Berichten: 5839
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 12:04
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 28-02-2000
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Hoofddorp
Contact:

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Marian » 05 Jun 2010, 17:45

Arzourez op 05-06-2010, 17:27:26 schreef:Stel in de kaas zit het vet, in de wei de khd,

Waar baseer je dat op? Ik dacht dat wei voornamelijk uit eiwit bestond. Het vetpercentage wordt dan wel hoger maar dat kan net zo goed ten koste van het eiwitpercentage gaan :weetniet:

Ik moet er wel even bij zeggen dat mijn opmerking meer ging over uitlekken in het algemeen, dus ook van yoghurt en kwark e.d. Daar bestaan nogal wat misverstanden over.

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 18:18

Marian op 05-06-2010, 17:45:40 schreef:
Waar baseer je dat op? Ik dacht dat wei voornamelijk uit eiwit bestond. Het vetpercentage wordt dan wel hoger maar dat kan net zo goed ten koste van het eiwitpercentage gaan :weetniet:

Ik moet er wel even bij zeggen dat mijn opmerking meer ging over uitlekken in het algemeen, dus ook van yoghurt en kwark e.d. Daar bestaan nogal wat misverstanden over.


Dat is niet zo, dat stel ik zo, om even uit te leggen wat ik bedoel. Uiteraard zit er ook eiwit in, maar met drie componenten wordt het al weer veel lastiger uitleggen wat ik bedoel. Ik wilde uitleggen waarom ik denk dat het percentage nie altijd hetzelfde hoeft te blijven.
Marian schreef:Maar niet per 100 gram, het percentage blijft gewoon hetzelfde tenzij je het uitgelekte vocht door water zou vervangen.


Met de wei verdwijnt er idd een deel eiwit, maar al het vet blijft in de wrongel net als de caseïne (bepaald soort eiwit).

Marian
Site Admin
Berichten: 5839
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 12:04
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 28-02-2000
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Hoofddorp
Contact:

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Marian » 05 Jun 2010, 18:37

Arzourez op 05-06-2010, 18:18:26 schreef:Dat is niet zo, dat stel ik zo, om even uit te leggen wat ik bedoel.

Dat snap ik wel, alleen kun je niet weten hoeveel eiwit en hoeveel kh die wei bevat, het kan dus net zo goed alleen eiwit zijn bij wijze van spreken. Dat is waarom je het aantal kh niet kan weten in het eindproduct.

Arzourez
Berichten: 1417
Lid geworden op: 25 Jan 2010, 12:35
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Arzourez » 05 Jun 2010, 18:47

Marian op 05-06-2010, 18:37:29 schreef:Dat snap ik wel, alleen kun je niet weten hoeveel eiwit en hoeveel kh die wei bevat, het kan dus net zo goed alleen eiwit zijn bij wijze van spreken. Dat is waarom je het aantal kh niet kan weten in het eindproduct.


:ja: Ik zal eens zoeken of ik er wat over kan vinden. :weetniet:

Lijkt me dat dat ook ligt aan wat voor melk je gebruikt. Ik denk eigenlijk dat het gehalte niet verschilt of je nou gewone kaas maakt of op deze manier kaas maakt, indien je dezelfde melk gebruikt uiteraard. Denk dat er dezelfde hoeveelheid wei verdwijnt.

Ruby1970
Berichten: 213
Lid geworden op: 17 Apr 2010, 09:32
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 19 april 2010
Land: Nederland
fase: 4
Locatie: Ergens in Noord-Brabant

Re: Kefirmascarpone

Berichtdoor Ruby1970 » 05 Jun 2010, 22:12

Als je yoghurt laat uitlekken krijg je hangop, dat kan je weer gewoon terugvinden op de koolhydratentabel.

Vroeger werden deze dingen ook zelf gemaakt, aangezien Atkins theorie ook overeenkomt met het oerdieet, back to basic, lijkt mij dat het gewoon in deze lifestyle kan.
Kwark laat ik idd ook uitlekken, maar om het mezelf makkelijk te maken hou ik gewoon de koolhydraten van de verpakking aan. Ik zie het probleem niet zo?


Terug naar “Desserts”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast