Gezond voedsel komt uit zee

Maan
Site Admin
Berichten: 12741
Lid geworden op: 09 Mar 2007, 10:38
Atkins sinds: januari 2003
fase: 4
Locatie: Cruquius
Contact:

Gezond voedsel komt uit zee

Berichtdoor Maan » 12 Sep 2011, 09:59

Bron
Gezond voedsel komt uit zee


2011 - Zeevoedsel heeft de toekomst, tenminste wat betreft zijn potentiële gezondheidsbevorderende effecten. Onlangs werd in de online-versie van de Food Research International een review gepubliceerd over de bioactieve stoffen die gevonden worden in zeevoedsel.
Tot deze stoffen behoren bijvoorbeeld peptiden afkomstig van eiwitten van zeevoedsel. Ze komen vrij tijdens de vertering door enzymatische inwerking en hebben antioxidatieve en antibacteriële eigenschappen, werken bloeddrukverlagend en gaan klontering van het bloed tegen. Ze zijn direct beschikbaar in natuurlijk gehydrolyseerd zeevoedsel zoals de blauwe mossel en oestersaus. Het is nog niet duidelijk hoe de peptiden hun antioxidatieve werking uitoefenen. Vermoedelijk spelen aromatische aminozuren en het aminozuur histidine hierin een rol.
Chitooligosaccharide - een polysaccharide afkomstig van chitine - wordt gevonden in schelpen, krab en garnalen en blijkt eveneens antioxidatieve eigenschappen te hebben. Daarnaast remt het de werking van het angiotensine-converterende enzym dat van belang is om hoge bloeddruk en hartfalen te voorkomen en heeft het antibacteriële, antikanker- en antidiabeteseigenschappen.
In bruine, groene en rode algen worden sulfaatpolysacchariden gevonden. Deze polysacchariden zijn HIV-remmend, gaan bloedstolling tegen, hebben antioxidatieve eigenschappen en hebben een positief effect bij kanker. Zo blijkt dat sulfaatpolysacchariden van de alg Sargassum fulvellum beter in staat zijn om de schadelijke effecten van stikstofmonoxide uit te schakelen dan bekende antioxidanten zoals vitamine E.
Naast de sulfaatpolysacchariden zijn ook tanninen en astaxanthine zeer krachtige antioxidanten die gevonden worden in zeevoedsel.
Uit de review blijkt dat zeevoedsel rijk is aan bioactieve stoffen met een gezondheidsbevorderende werking.

Ngo D, Wijesekara I, [..], Kim S. Marine food-derived functional ingredients as potential antioxidants in the food industry: An overview. Food Research International 2011:10.1016

Terug naar “Wetenschappelijke publicaties over Atkins”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten